Als je gaat solliciteren wordt er altijd gevraagt of je een Curriculum Vitae (beter bekend als een CV) wilt toevoegen bij jouw sollicitatiebrief. Om jouw sollicitatie zo goed mogelijk te laten verlopen is het dus ook van belang dat jouw CV kwalitatief goed in elkaar zit en dat deze aantrekkelijk en duidelijk is. De juiste informatie moet in jouw CV staan en ook alle informatie die het bedrijf van je nodig zal hebben want als jouw CV incompleet is zal een bedrijf hier geen moeite voor doen om dit te corrigeren en jouw sollicitatie opzij schuiven. Hieronder vind je enkele tips om jouw CV zo compleet en goed mogelijk te maken. |
Benodigdheden
– een computer – een tekstverwerkings programma – internet – jouw persoonljke gegevens |
– (eventueel een opmaak programma) |
Instructies
Persoonlijke informatie
Begin jouw cv met jouw persoonlijke informatie. Zet hierin sowiezo jouw: naam + achternaam, geboortedatum, nationaliteit, adres, postcode, woonplaats, telefoonnummer en jouw e-mail adres. Hierdoor weet het bedrijf in een kort overzicht precies wie ze voor zich hebben en hoeven ze niet te zoeken naar hoe oud je bent of waar je vandaan komt.
Jouw opleidingen
Na jouw persoonlijke gegevens is het handig om jouw meest recent gevolgde opleidingen te noteren. Zet hierbij de periode dat je deze opleiding hebt gevolgd en of je hier een diploma hebt behaald of niet. Noteer niet alle kleine certificaten die je hebt behaald zoals strikdiploma’s ofzo maar als het belangrijke certificaten zijn of werkgerelateerde certificaten is het wel verstandig om deze te noteren. Zo kan de werkgever namelijk in een oogopslag zien wat je in theorie aan kennis hebt en of hij dit voldoende vind. Het is niet verplicht maar wel aan te raden om de meest recentelijk afgeronde opleiding bovenaan te zetten zodat de werkgever deze als eerst ziet. Een middelbare school hoeft namelijk niet noodzakelijk interessant te zijn voor een werkgever als je al een werkgerelateerde opleiding hebt voltooid.
Wat is jouw ervaring?
Na jouw opleidingen is het verstandig om ook jouw werkervaring te noteren. Hier noteer je waar je allemaal gewerkt hebt, welke functie je daar had en wanneer je daar gewerkt hebt. Als je heel veel werkervaring hebt is het niet belangrijk om bijbaantjes als aardbeienplukken of een krantenwijk erbij te zetten. Wanneer jouw lijst te lang wordt zal de lezer soms niet ieder baantje lezen.
Stageperiodes
Als je stage hebt gelopen op school voor een opleiding die met jouw sollicitatie te maken heeft kun je ook noteren wanneer je stage hebt gelopen en bij welk bedrijf. Je kunt dan ook een korte beschrijving van jouw stageperiode geven met jouw bevindingen hoe dit is gegaan en of deze periode positief is afgesloten of niet.
Laat zien wat je kan!
Tenslotte kun je als bijlage van jouw CV nog bestanden toevoegen die kunnen aantonen wat jij hebt gedaan (dit is van toepassing bij bijvoorbeeld creatieve opleidingen) op deze manier kun je het bedrijf waar je gaat solliciteren al een beetje laten zien wat je kunt en dit kan nuttig zijn in een selectieproces van een bedrijf.