Vind jij het lekker om een hard gekookt eitje te eten of wil jij wel een een geliefde verassen met een gekookt eitje op bed maa rweet je niet hoe je een ei hard moet koken?. Tipsom heeft enkele handige tips verzameld over hoe je een eitje hard moet koken. |
Benodigdheden
– Minimaal 1 ei – Een pan – Water |
Instructies
Sorteer de eieren
Wanneer je wilt beginnen om een ei hard te koken is het belangrijk dat je allereerst de eieren sorteert. Controleer of alle eieren nog goed zijn en of ze allemaal geschikt zijn om te koken. Dit kun je doen door te kijken of de eieren blijven drijven. Wanneer een ei blijft drijven is het ei niet goed meer en niet meer geschikt om te koken. Je kunt dit ei misschien nog wel voor andere kook doeleinden gebruiken maar niet voor het koken ervan. Wanneer je de eieren hebt gesorteerd plaats je ze vervolgens voorzichtig in een lege pan. Pas er wel goed op dat je de eieren niet laat breken.
Vul de pan met voldoende water
Als alle eieren gesorteerd zijn en veilig in de pan liggen vul je de pan met voldoende water. Pak een pan waar de eieren goed in passen en let hierbij goed op dat je niet een te grote pan pakt. Wanneer je een te grote pan pakt moet je namelijk alleen maar meer water in de pan doen om het water hoog genoeg te krijgen en zo duurt het alleen maar langer voor je het water aan de kook zult krijgen. Zorg ervoor dat alle eieren volledig bedekt zijn met water. Het is aan te raden om het water tot zo’n 3 cm boven de eieren aan te vullen. Gebruik hier wel koud water voor. Dit zorgt er wel voor dat de kooktijd wat langer is maar dit zorgt er ook voor dat niet overkookt worden. Let er ook op dat je geen koude eieren in koud water doet want dit kan ervoor zorgen dat het ei zal barsten. Zet de pan vervolgens op een middelgroot vuurtje. Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat want dit zou ervoor kunnen zorgen dat de eieren gaan springen en vervolgens kapot kunnen springen.
Voeg een vleugje zout toe
Als je een vleugje zout toevoegt aan het kokende water zorgt dit ervoor dat de eieren makkelijker te pellen zijn als ze gekookt zijn. Het zout zorgt ervoor dat het calcium van de schil van het ei versterkt en uiteindelijk dus makkelijker pelt.
Na het koken
Als de eieren 10 tot 15 minuten hebben gekookt kun je ze van het vuur halen. Je kunt door middel van een handig trucje zien of het ei hard gekookt is of niet. Wanneer je het ei op het aanrecht ronddraait en het ei draait snel dan is het ei hard gekookt. Als de eieren van het vuur zijn koel je ze vervolgens af met koud water. Je laat de eieren dan “schrikken”. Als je dit doet is het ei ook makkelijker te pellen. Het is ook aan te raden om tijdens het pellen het ei onder zacht stromend water te houden. Het pellen gaat hier makkelijker door en het vuil wordt meteen weggespoeld.