een kater te voorkomen

Een kater voorkomen is beter dan er een genezen. Wanneer je het gezellig hebt op een feestje kan het voorkomen dat je helemaal opgaat in de gezelligheid en jouw mate van drinken niet meer onder controle hebt of dat je net iets te veel drinkt om er bij te kunnen horen. Meestal hebben we hier de dag erna flinke spijt van omdat we dan met een enorme kater lopen. De volgende tips kunnen je helpen om deze kater voor de volgende keer te voorkomen.

Benodigdheden

– Zelfbeheersing
– Oplettende vrienden

Instructies

Ken jouw grens!


Als je op een feestje bent en je hebt het naar je zin is het voor veel mensen lastig om zichzelf aan hun grens te houden. Om een kater te kunnen voorkomen is het erg belangrijk dat je van jezelf weet waar dat jouw grens ligt. Zorg ervoor dat je deze grens niet bewust op zal zoeken en ga op tijd over op een ander drankje waar geen alcohol in zit. Dit kan erg lastig zijn als je bijvoorbeeld met een vriendengroep ergens naartoe gaat of als je met vriendinnen weg bent. Vrienden of vriendinnen zijn namelijk een van de hoofdoorzaken waarom iemand over zijn eigen grens gaat. Ze kunnen jou opjutten of ze zullen zonder te vragen al nieuwe drankje voor jou halen die je moeilijk af kunt slaan. Toch is het erg belangrijk dat je leert om jouw grenzen aan te geven bij jouw vrienden. Wees niet bang dat je wordt uitgelachen of dat ze je een mietje zullen vinden want het is juist bewonderenswaardig wanneer je jouw grenzen aan kunt geven. Je zult hier ten slotte de volgende dag veel plezier van hebben. Wees jezelf er ook van bewust dat jouw grens kan variëren.

Eet voldoende

Voor je naar een feestje gaat of voor je begint met het drinken van alcohol is het belangrijk dat je van te voren goed hebt gegeten. Als je voldoende hebt gegeten voor je aan de alcohol gaat zorg je er namelijk voor dat er een stofje in jouw maag wordt verminderd dat voor een kater kan zorgen. Dit stofje blijkt een van de hoofdoorzaken van een kater te zijn dus het is echt van belang dat je ervoor zorgt dat je goed hebt gegeten voor je gaat drinken. Het is ook slimmer om een goed en gezonder te eten voor je gaat drinken in plaats van dat je voor een vette hap gaat. Gezond voedsel is effectiever om het stofje in jouw maag te verminderen en zal dus effectiever zijn om een kater te voorkomen. Wat ook kan helpen om een kater tegen te gaan is om vlak voor dat je uit gaat of vlak voordat je gaat drinken een glas melk nuttigt. Melk zorgt ervoor dat er een dun laagje op de maagrand komt te zitten wat ervoor zorgt dat alcohol minder snel geabsorbeerd wordt door het lichaam. Het is dus niet onbelangrijk om op jouw voeding te letten voor je gaat feesten want als je niet voldoende hebt gegeten zal dit er ook voor zorgen dat jouw grens van wat je aankan aanzienlijk een stuk lager zal zijn en je dus sneller over zal moeten gaan op frisdrank of iets dergelijks.

Drink niet alles door elkaar

Als je op een feestje bent of als je uitgaat is het belangrijk dat je erop let dat je het bij een bepaald soort alcohol houdt. Als je vanalles door elkaar gaat drinken vergroot je de kans aanzienlijk dat je een kater zult krijgen. Hou het dus bij een bepaald drankje op een avond. Drink bijvoorbeeld heel de avond alleen maar bier of hou het een hele avond bij wijn. Ga niet steeds maar afwisselen van bier naar wijn naar cocktails en weer iets anders want je zult hier de volgende ochtend mogelijk veel sneller last van krijgen. De kans op een kater is ook groter wanneer je cocktails gaat drinken omdat in cocktails er verschillende soorten alcohol worden gemixt wat er dus weer voor zorgt dat je te veel verschillende types alcohol gaat nuttigen. Een keer een ander drankje op een avond kan natuurlijk niet veel kwaads aanrichten maar probeer het doorgaans op 1 of hooguit 2 verschillende drankjes te houden als je een avondje weg bent. Dit zal de kans op een kater aanzienlijk verminderen.

Hou het bij een lager percentage

Wanneer je een avondje uit gaat en je wilt het voorkomen dat je een kater krijgt de volgende ochtend is het aan te raden om de hogere percentage alcohol te vermijden. Wanneer je een avond lang een wat lager percentage alcohol nuttigt is de kans op een kater veel kleiner dan wanneer je alleen maar hoge percentage alcohol gaat nuttigen. Bier of wijn zou een verstandigere keuze zijn in plaats van mixdrankjes of shotjes.

Pas op met bubbels

Als je drankjes gaat drinken waar veel “bubbels” in zitten zul je sneller last krijgen van een kater. Het is bewezen dat drank waar bubbels in zitten sneller naar je hoofd zullen steigen omdat de alcohol zo sneller door jouw lichaam wordt opgenomen. Kijk hier dus goed mee uit want je kunt zo snel over jou grens gaan zonder dat je het zelf door hebt. Champagne of sprankelende wijn staat erom bekend dat je hier veel last van kunt hebben als je deze te veel nuttigt.

Blijf goed gehydrateerd

Om een kater te voorkomen is het belangrijk dat je erop let dat je goed gehydrateerd blijft. Alcohol droogt het lichaam uit en zal er niet voor zorgen dat jouw lichaam wordt gehydrateerd. Probeer er dan ook voor te zorgen dat je op zijn tijd bijvoorbeeld een glas water drinkt. Wanneer je uitgaat of als je op een feestje bent zul je onbewust erg veel zweten wat ervoor zal zorgen dat jouw lichaam uitdroogt en zo de slechte stoffen die in alcohol zitten niet af kunnen voeren. Dit zorgt er dan weer voor dat je de volgende ochtend last zult krijgen van een kater terwijl je deze zelf had kunnen voorkomen door de dag ervoor voldoende water te drinken. Het meest ideale zou zijn om na ieder glas alcohol een glas water te drinken maar dit is bijna niet vol te houden, zelfs niet als je het gewent bent om water te drinken dus raden wij het aan om voor het drinken een flink glas water te drinken en dan tussendoor nog een glas water proberen te drinken en achteraf het voor elkaar proberen te krijgen om een halve liter water te drinken. Wanneer je dit doen zorg je ervoor dat je een grote kans maakt om een kater te voorkomen. Sportdrankjes zouden ook een goed alternatief kunnen zijn door de suikers die ze bevatten.

Beoordeel dit bericht

[Totaal: 1    Gemiddelde: 10/5]

One thought on “een kater te voorkomen

  1. Ik ben er 100% van overtuigd dat een kater wordt veroorzaakt door de overmatige productie van maagzuur tijdens je slaap. De alcohol zorgt voor overstimulatie van je maag waardoor je maag extra maagzuur gaat aanmaken, je lichaam maakt dan stoffen aan om dit weer te neutraliseren waardoor je vocht verliest. Door dit vochtverlies onstaat de kater. Oplossing is het begin van deze kettingreactie op te lossen door als je gaat drinken maagzuurremmers te slikken, of voor het slapen gaan, met voldoende water.Als je die niet hebt kun je ook voor het slapen een groot glas water met sodiumbicarbonaat (bakpoeder) drinken om het zuur in je maag te neutraliseren. Maar maagzuurremmers helpen het beste. Ik ben zo een keer een flinke wandeling gaan maken van 3 uur waarbij ik een berg beklom van 350 meter hoog, zonder problemen na een avondje flink doorzakken. Als ik geen maagzuurremmers had genomen de avond ervoor had ik voor oud vuil op mijn bed gelegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *