Als het gaat om sport zijn de mogelijkheden enorm. Van atletiek tot zwemmen geeft voor bijna iedereen wel een passende sport. Veel mensen hebben nog moeite met het uitkiezen van een passende sport. De volgende tips kunnen je helpen bij het uitkiezen van een passende sport voor jou! |
Benodigdheden
– Zelfkennis |
Instructies
Wat vind je leuk?
Bij het uitkiezen van een sport is het allereerst heel belangrijk dat je gaat kijken naar de dingen die je leuk vind? Vind je het leuk om binnen of buiten te zijn? Vind je het fijner om het warm te hebben of toch liever koud? Gaat het bij jou meer om de ervaring van het sporten of wil je winnen en de beste zijn? En ten slotte speel je liever alleen of in een team? Wanneer je deze vragen kunt beantwoorden is het een stuk makkelijker om hier een sport bij te zoeken en een kleinere selectie te maken van wat je leuk vind.
Wat kun je aan?
Kijk ook naar wat je fysiek aan kunt. Wees eerlijk tegenover jezelf en bepaal of jouw lichaam bepaalde sporten wel aan zou kunnen. Met training is natuurlijk een heleboel te bereiken maar je moet jezelf wel goed afvragen of je dat zelf wel zou willen. Wanneer je aan een sport zou beginnen die je fysiek eigenlijk nooit aan zou kunnen zal jouw motivatie om hiermee door te blijven gaan aanzienlijk verminderen. Je loopt zo ook zelfs de kans dat je jezelf ernstig kunt blesseren omdat je de sport dan niet optimaal uit kunt voeren. Als je een breekbaar persoon bent die lichamelijk niet heel erg sterk is zou het bijvoorbeeld niet aan te raden zijn om meteen te beginnen met ijshockey of rugby! Ga je voor de maximale inspanning of haal jij zelf liever maximaal resultaat door bijna niets te hoeven doen. Het kan ook zijn dat je fysieke of mentale beperkingen hebt waardoor sommige sporten al afvallen.
Het doel van de sport
Vraag jezelf ook af wat jouw doel voor een sport zou zijn? Sport kan dienen als een sociaal verlengstuk of als een manier om jezelf te bewijzen. De keuze of je een teamsport kiest of een individuele sport is hierbij heel belangrijk. Teamsporten zijn vaak erg sociaal en hierbij kan het ook voorkomen dat prestatie niet noodzakelijk op nummer 1 staat. Sporten als tennis, zwemmen, schaken, of hardlopen zijn weer wat meer de persoonlijke sporten waarbij je niet te maken zult hebben met teamgenoten. Overweeg dus goed wat jouw wensen hierbij zijn.
Leider of niet?
Overweeg of je in een sport de leider wilt zijn of dat je liever niet in de spotlight staat. Sporten als volleybal, basketbal, roeien, water polo en handbal hebben posities waarbij 1 persoon meer invloed heeft en spelbepalend is. Kijk dus goed of je jezelf in zon rol ziet of dat je dit liever vermijd.
Hoeveel sport?
Bedenk hoeveel tijd je wilt spenderen aan een sport. De ene sport vergt veel meer tijd en toewijding dan de andere sport. Sporten als golf zijn de wat meer ontspannende sporten vergeleken met bijvoorbeeld voetbal, handbal, hockey of hardlopen. Teamsporten hebben ook vaak vaste dagen in de week waarop getraind moet worden en wanneer je wedstrijden hebt terwijl er ook sporten zijn waarbij je zelf jouw tijden in kan delen.
Wat is leuk op TV?
Overweeg eerst de sporten die je leuk vind om te zien op TV. De sporten waar je het meest plezier van hebt wanneer deze op tv komen zijn vaak de sporten die je persoonlijk ook leuk vind om te doen. Kijk dan ook als eerst naar deze sporten en probeer deze eens een keer uit.
Omgeving
Vraag goed na wat er allemaal in de buurt beschikbaar is. Een sport moet niet te ver van huis liggen. Bedenk wel dat je hier vaak naartoe zal moeten en als je dan te ver moet reizen werkt dit meestal niet zo goed. De meeste sporten zijn dan ook wel in de buurt te vinden. Wanneer je dan voor een teamsport zou kiezen heb je ook meer kans dat je bij bekenden in het team komt te zitten.
Gewoon proberen
Ten slotte is het aan te raden om gewoon een keer een sport te proberen. Als je een selectie hebt gemaakt van sporten die je leuk zou vinden maar je twijfelt nog is het aan te raden om gewoon 1 of 2 keer bij zon sport langs te gaan en te kijken of je het iets vind. De meeste sporten hebben een regeling dat nieuwe mensen een paar keer gratis mogen meetrainen om zo te kijken of ze de sport iets vinden. Schrijf je dus nooit blind ergens in zonder eerst de sport geprobeerd te hebben!