je beter te voelen over jezelf

Het overkomt bijna iedereen wel eens dat je het wel kunt gebruiken om je beter te voelen over jezelf. Iedereen zit wel eens even in de put wanneer de problemen zich om je heen opstapelen of wanneer er net iets ingrijpends is gebeurt. Je wilt je dan zo snel mogelijk beter voelen maar je weet meestal niet zo goed hoe je dit voor elkaar kunt krijgen. Wij hebben enkele handige tips verzameld over hoe jij jezelf beter kunt laten voelen over jezelf! Wanneer je deze tips goed opvolgt zul jij je snel een stuk beter voelen en weer fluitend door het leven gaan!

Benodigdheden

– Geduld
– Positieve instelling
– Vrienden

Instructies

Geef jezelf de tijd


Als jij jezelf ergens heel rot over voelt is het wel belangrijk dat je jezelf de tijd geeft om dit even te verwerken. Wanneer er bijvoorbeeld een dierbare van je is overleden kan dit een enorme klap voor je zijn en is het begrijpbaar dat je jezelf hier niet zomaar overheen kunt zetten. Verwacht dit dan ook niet van jezelf! Neem voor jezelf alle tijd die je nodig hebt om hiermee om te gaan en push jezelf niet te veel om je hier overheen te zetten. Wanneer je jezelf over deze gevoelens heen forceert heb je de kans dat je hier later meer last van zult krijgen. Dit betekend echter niet dat je dit als excuus kunt gebruiken om jezelf diep in de put te praten en hier zo lang mogelijk te blijven. Accepteer de gevoelens die je hebt en gebruik jouw nieuwe ervaring om jezelf hier overheen te helpen.

Praat jezelf niet de put in!

Let er goed op dat je jezelf niet in de put gaat praten. Dit is erg moeilijk maar wel heel belangrijk. Wanneer iemand in een negatieve fase zit of wanneer er veel dingen achter elkaar fout blijven gaan zijn wij namelijk snel geneigd om onszelf naar beneden te praten. Veel mensen doen dit zelfs onbewust en hebben niet door dat ze zelf een van de grootste redenen zijn waarom ze zichzelf zo ongelukkig voelen. Probeer alles dus zo positief mogelijk te benaderen en ook wanneer je weer voor een probleem staat hier een positieve draai aan te geven. Je kunt bijvoorbeeld wanneer je een fout maakt of pech hebt en hierdoor in een hoop gedonder komt in plaats van te denken van “niet te geloven dat ik weer in deze shit terecht ben gekomen” het een positievere draai te geven en het om te vormen naar: “niet te geloven dat ik weer in deze shit terecht ben gekomen, maar ook nu sleep ik mezelf hier weer doorheen!”. Op deze manier bekijk je een situatie al vanuit een heel ander perspectief en zo voorkom je ook dat je jezelf in een put gaat praten. Door jezelf genoeg positieve energie te geven blijf je meer gemotiveerd om jezelf hier doorheen te slepen in plaats van dat je in een hoekje met je handen in jouw haren zit te stressen. Probeer het zelfs voor elkaar te krijgen dat dit als een soort van gewoonte voor jezelf wordt. Als je dit automatisch al doet is de kans aanzienlijk een stuk kleiner dat je depressief wordt! Het is zelfs bewezen dat dit een enorm positieve invloed op jouw gezondheid heeft omdat je hierdoor ook veel minder stress hebt! Je kunt er op den duur zelfs naar streven om zo alle negativiteit uit jouw leven te verwijderen en je zo goed mogelijk te blijven voelen.

Laat een ander niet bepalen wie je bent

Veel mensen hebben de neiging om zomaar alle rollen te accepteren die aan hun worden opgelegd. Misschien behandelen jouw ouders je nog als een klein kindje waardoor ze je geen vrijheid geven of misschien zien jouw vrienden je wel als de persoon om naartoe te stappen met problemen en vergeten ze dat je zelf ook nog jouw eigen problemen hebt. Het is aan jezelf om aan deze personen te laten zien wie je echt bent! Iemand kan niet ruiken als je ergens mee zit of als jij dingen tegenwoordig op een hele andere manier aan wilt pakken wanneer je dit nog nooit bij hun in de buurt hebt gedaan. Als jij iets op een andere manier wilt doen moet je dat laten blijken en als jij ergens geen tijd meer voor hebt of als je zelf ergens mee zit zul je dit ook aan hun aan moeten geven zodat ze hier rekening mee kunnen houden. Wanneer jij jezelf goed laat zien en laat blijken wie je precies bent zal dit enorm helpen om je beter te voelen over jezelf! Wanneer iemand het niet kan accepteren hoe jijzelf bent dan hoort deze niet in jouw leven thuis. Kom ook voor jezelf op wanneer dit nodig is! Schaam jezelf niet voor wie je bent en wees hier gewoon trots op! Een pestkop zal ook alleen iemand pesten waarvan hij de indruk heeft dat hij beter is dan deze persoon! Bewijs het tegendeel en laat iedereen zien wi je bent!

Maak een lijstje van alles wat je hebt

Schrijf voor jezelf op papier wat je nu precies allemaal hebt. Dit betekend niet alleen materialen maar ook andere dingen zoal vrienden, een warm huis, een lieve familie, een leuke baan of een lief vriendje of vriendinnetje. Maak deze lijst zo compleet mogelijk en probeer niets te vergeten. Het komt soms voor dat mensen het even uit het oog verliezen wat ze nu precies allemaal hebben. Bekijk jouw lijstje eens goed en kijk eens waar je allemaal dankbaar voor zou kunnen zijn. Wanneer jij dit lijstje bekijkt zie je hoe goed je het eigenlijk hebt en wordt je eraan herinnerd dat je het eigenlijk helemaal niet zo slecht hebt als dat je zou denken op het moment dat je even in de put zit.

Vrienden en familie

Het is erg belangrijk om niet in je eentje door het leven te gaan. Sluit niet iedereen buiten en probeer eens een betere relatie met een aantal mensen op te bouwen. Vrienden of familie kunnen heel erg belangrijk voor je zijn als je in de put zit en het niet meer ziet zitten. Ze kunnen jou helpen met de problemen die je hebt en ze kunnen voor je zorgen. Andere mensen zullen ook iets meer een objectieve kijk hebben op een situatie en zo komen ze misschien wel op oplossingen die je zelf nooit zou kunnen bedenken op zo’n moment. Vrienden en familie kunnen je ook afleiding geven wanneer je dit nodig hebt. Het kan vaak heel veel helpen om jouw gedachtes eens ergens anders op te richten wanneer je met een probleem zit. Wanneer je wat meer belangrijke relaties hebt zul je jezelf ook een stuk gelukkiger gaan voelen want positieve sociale contacten zijn erg belangrijk voor een mens!

Stap eens uit die comfort zone

Wat ook erg positief kan zijn voor jouw gevoel is door af en toe eens uit jouw comfort zone te stappen. Doe eens een keer iets wat je normaal nooit zou doen! Je zult jezelf verbazen hoe leuk je dit kunt vinden. Als je altijd maar hetzelfde blijft doen en alles maar zo netjes en veilig mogelijk probeert te doen zal dit op een gegeven moment gaan vervelen en beland je in de sleur van jouw eigen leven. Doe daarom eens een keer iets anders en laat jezelf hier helemaal in gaan! Zet jouw favoriete cd of liedje op en ga eens lekker gek dansen! Of doe eens iets wat je al heel lang niet hebt gedaan. Ga bijvoorbeeld eens een dagje naar het strand met vrienden of ga een keer in die achtbaan waar je normaal niet in zou durven. Jij bent de persoon die jouw grenzen bouwt en jij bent dus ook de enige die kan beslissen in hoeverre deze je zullen beperken! Laat jezelf niet tegenhouden omdat je niet zeker weet hoe het zal gaan maar probeer het eens een keer en loop het risico om je uitstekend te vermaken!

Nog handig om te weten

Mocht het echt zo zijn dat je er helemaal niet meer uitkomt en kunnen jouw vrienden of jouw familie jou ook al niet meer helpen om er bovenop te komen? Dan is het niet schandelijk om eens met een professional te praten. Deze mensen zouden je nog een andere kijk op een situatie kunnen geven. Dit betekend niet dat je voor ieder probleem in therapie moet gaan maar soms kan iets zo diep zitten dat de mensen om je heen ook niet meer hulp kunnen bieden. Het is ook belangrijk dat je onthoud dat er altijd mensen zullen zijn die je willen kwetsen. Laat jezelf hier niet door afschrikken maar ga deze problemen te lijf en haal het maximale uit jouw leven! Mensen die je proberen te kwetsen of die proberen om jouw dromen kapot te maken verdienen het niet om jouw aandacht te krijgen en deze mensen hoor je dan ook gewoon uit jouw leven te blocken. geef ze niet de kans om jouw neer te halen en laat zien hoe sterk jij als een persoon bent!

Beoordeel dit bericht

[Totaal: 10    Gemiddelde: 5.6/5]

One thought on “je beter te voelen over jezelf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *