je concentratie te verbeteren

Wordt jij makkelijk afgeleid en wil jij je concentratie verbeteren maar weet je niet zo goed hoe je dit moet aanpakken? De onderstaande tips kunnen jou misschien een heel eind op weg helpen met een verbeteren van jouw concentratie. Wanneer je niet zo goed jouw concentratie kunt behouden kan dit voor ongemakkelijke zorgen. Je kunt belangrijke informatie mislopen of je kunt ongeïnteresseerd overkomen. Wanneer jij jezelf niet optimaal concentreert zul je de dingen om je heen minder goed waarnemen of onthouden en je zult minder goed presteren, het is dus van belang om dit goed onder controle te krijgen.

Benodigdheden

– Discipline
– Zo min mogelijk afleiding

Instructies

Zorg voor voldoende rust


Het is heel belangrijk dat je ervoor zorgt dat je voldoende rust krijgt. Wanneer je niet genoeg rust krijgt zal jouw concentratie drastisch verminderen. Let er dus goed op dat je jouw dagelijkse hoeveelheid rust krijgt en dat je regelmaat in jouw slaaproutine krijgt. Als goed uitgerust bent zullen jouw gedachtes een stuk rustiger zijn en dit zorgt ervoor dat jij jezelf beter kunt concentreren. Onthoud wel dat het ook niet goed is om TE VEEL rust te nemen. Als je te veel rust neemt of te veel slaapt kan dit ervoor zorgen dat je lui wordt en ook dan zal jouw concentratie enorm verslechteren. Wanneer je niet gewent bent om op vaste tijdstippen te gaan slapen kan het wel een tijdje duren voordat je hier aan kunt wennen. Probeer dit gewoon vol te houden en je zult dan merken dat het na een tijdje een gewoonte zal worden, je moet het alleen wel echt de tijd geven.

Plan wat je gaat doen

Als je ervoor zorgt dat je een goede planning maakt voor je ergens aan begint verklein je de kans dat je afgeleid wordt om iets anders te gaan doen. Wanneer je ergens aan begint zonder een specifiek plan bestaat er de kans dat je makkelijk wordt afgeleid om tussendoor andere dingen te doen zoals jouw mail checken of een berichtje sturen. Wanneer je een strakke planning maakt heb je minder kans dat dit zal gebeuren. Op deze manier ben je beter geconcentreerd op waar je mee bezig bent. Wanneer je een planning maakt moet je er wel rekening mee houden dat je niet alles te kort op elkaar gaat plannen anders kan dit ervoor zorgen dat je gestrest raakt en dat je taken moet afraffelen wat ook een negatieve invloed zal hebben op jouw concentratie. Las ook korte pauzes van 5 tot 10 minuten in. Deze korte pauzes kun je gebruiken om eventueel mailtjes te checken of berichtjes te sturen. Wanneer je dit inplant zorg je ervoor dat je dit niet tijdens belangrijke activiteiten wil doen. Een korte pauze is ook goed om jouw gedachtes even ergens anders op te richten zodat je na de pauze weer een stuk verser verder kunt gaan.

Zorg voor afwisseling

Wanneer je ergens mee bezig bent is het verstandig om ervoor te zorgen dat je voldoende afwisseling krijgt. Als je te lang met dezelfde taak bezig bent zal dit op den duur kunnen vervelen waardoor je een stuk minden geconcentreerd bent op waar je mee bezig hoort te zijn. Als je om de zoveel tijd even van taak wisselt verplaats je jouw gedachtes naar iets anders waardoor de nieuwe handeling weer nieuwe hersenactiviteit vereist wat ervoor zal zorgen dat je jezelf weer meer zal concentreren op de nieuwe taak. Dit zorgt ervoor dat je niet verveelt zal raken en dat je jouw concentratie zal verbeteren. Het zal in het begin moeilijk zijn om te weten wanneer je van taak zal moeten afwisselen maar dit is een kwestie van proberen. Zodra je merkt dat je aan het inkakken bent kun je het best even wisselen van taak. Je kunt het ook proberen om af en toe van locatie te veranderen. Wanneer je af en toe van locatie veranderd heb je weer een nieuwe omgeving die jouw hersenen moeten verwerken wat ervoor zal zorgen dat deze weer iets actiever worden.

Zorg voor voldoende beweging

Als je jouw lichaam goed onderhoud met voldoende beweging zal je een stuk minder snel vermoeid raken. Wanneer jouw lichaam in een betere conditie is zorgt dit ervoor dat je jezelf langer op een intensieve taak kunt concentreren. Wanneer jouw lichaamsconditie slecht is zul je na verloop van tijd meer moeite krijgen om je te concentreren omdat jouw lichaam het niet gewent is om zichzelf zoveel in te moeten spannen. Wanneer je meer beweging krijgt zul je dagelijks ook meer energie hebben! Dit kan enorm veel helpen om jouw concentratie te verbeteren.

Mediteren

Mediteren schijnt jouw concentratie enorm te kunnen verbeteren. Wanneer je gaat mediteren maak je gebruik van technieken die heel veel kunnen helpen bij het verbeteren van jouw concentratie. Het is dus niet af te raden om jezelf hier in te verdiepen. Wanneer je dit onder de knie hebt zul je hier veel aan hebben. Mocht je niet weten waar je zou moeten beginnen bij het leren om te mediteren dan kan het volgende artikel misschien behulpzaam zijn: Hoe moet je mediteren?

Minimaliseer afleidingen!

Als het belangrijk is dat je jezelf goed concentreert op een bepaalde taak zorg er dan voor dat je zo min mogelijk afleiding om je heen hebt. Let erop dat je niet te veel drukte om je heen hebt en dat je apparaten die je kunnen afleiden opbergt. Wanneer je jouw telefoon bijvoorbeeld niet weg zal stoppen is de kans erg groot dat je afgeleid kan worden doordat je een berichtje krijgt. Dit soort kleine aanpassingen kunnen ervoor zorgen dat je jezelf beter kan concentreren als je iets belangrijks moet doen. Houdt dus goed rekening met waar je gaat zitten als je een bepaalde taak moet uitvoeren want de locatie kan erg bepalend zijn of je veel afleiding om je heen hebt of niet!

Oefening baart kunst!

Als je jouw concentratie wilt verbeteren is het belangrijk dat je onthoud dat het wel een tijdje zou kunnen duren voordat je alles volledig onder de knie zult hebben. Geef niet op en blijf de bovenstaande technieken oefenen. Wanneer je dit lang genoeg vol zult houden zul je merken dat het na verloop van tijd vanzelf zal gaan en dat je deze technieken automatisch toe zal passen en dat deze een onderdeel worden van jouw dagelijkse routine! Als je dit goed volhoud kun je aanzienlijk jouw concentratie verbeteren!

Beoordeel dit bericht

[Totaal: 5    Gemiddelde: 5.4/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *