snel te kunnen slapen

Slaap is een belangrijk element wat iedereen nodig heeft. Wanneer je te weinig slaapt kan dit zorgen voor fysieke en mentale problemen. Jouw concentratie verminderd en jouw energieniveau is ook een stuk lager bij gebrek aan slaap. Veel mensen worden bij gebrek aan slaap ook behoorlijk chagrijnig en hebben last van mood-swings. Heb jij s’avonds moeite om snel te kunnen slapen dan kunnen de tips hieronder helpen om s’avond snel te kunnen slapen.

Benodigdheden

– Bed
– Eventueel melk

Instructies

Beperk omgevingsgeluid


Wanneer je snel wilt slapen is het belangrijk dat je alle alle lichten en geluiden zoveel mogelijk uit zet. Geluidjes van elektronische apparaten kunnen je wakker houden en ervoor zorgen dat je niet snel kunt slapen. Alle lampen in huis kunnen ook beter uit staan zodat je hier ook niet door wakker wordt gehouden. Wanneer je in bed ligt moeten jouw zintuigen langzaam aan uit worden gezet en als er dan licht of geluid om je heen is blijven er zintuigen geprikkeld worden waardoor het moeilijker wordt om snel te kunnen slapen. Wanneer je last zou hebben van geluiden uit jouw woonomgeving kun je deze elimineren door het geluid van bijvoorbeeld en ventilator of een rustig zacht muziekje op de achtergrond. Hierdoor kun je jezelf beter ontspannen en is het mogelijk om snel te kunnen slapen.

Dagelijkse beweging

Zorg ervoor dat je dagelijks genoeg beweging krijgt. Door dagelijks genoeg beweging te krijgen zorg je ervoor dat je minder stress hebt en dus sneller kan slapen. Probeer iedere dag bewegingsoefeningen te doen zoals wandelen fietsen of bijvoorbeeld aerobics. Wanneer je dit zo’n 20 min per dag doet kom je makkelijker en sneller in een diepe slaap waardoor ook jouw nachtrust van betere kwaliteit is. Probeer ervoor te zorgen dat je jouw beweging 3 uur voor je gaat slapen krijgt. Anders kan dit ervoor zorgen dat je wakker wordt gehouden van de adrenaline van het sporten en heeft het alsnog geen positief effect op jouw nachtrust. Probeer ook in jouw dagelijkse routine iets meer beweging in te plannen. Je kunt bijvoorbeeld kijken of je meer kunt lopen of fietsen in plaats van de je met de auto gaat. Hierdoor verbruik je dagelijks meer energie zodat je aan het einde van de dag een stuk makkelijker in slaap kan komen.

Let op jouw voeding

Let goed op wat je s’avonds eet. Ga voedsel waar caffeine in zit uit de weg want dit zorgt ervoor dat je niet snel kunt slapen. De stof caffeine zorgt er juist voor dat je alerter en wakkerder wordt. Cola of energiedranken zijn ook niet verstandig om te nuttigen voor je gaat slapen aangezien deze hetzelfde slechte effect op je hebben. Je kunt wel opletten dat je bepaalde voeding eet waar je beter van kunt slapen. Voorbeelden hiervan zijn: melk, kaas,  bananen, noten, zaden, eieren en honing. Ga pittig voedsel uit de weg want dit verontrust jouw verteer proces waardoor je moeilijker in slaap komt. Dagelijks voldoende water drinken is ook erg belangrijk maar let er wel op dat je na 8 uur s’avonds geen water meer drinkt anders kan dit ervoor zorgen dat je steeds wakker wordt om dat je naar het toilet moet.

Overige tips

Wanneer je na deze tips nog steeds moeite hebt om in slaap te komen kan het zijn dat je jouw gedachtes nog steeds niet goed genoeg leeg maakt. Je kunt dan proberen om een ontspannende situatie in te beelden. Beeld jezelf in dat je bijvoorbeeld aan het strand ligt met een lekker rustig muziekje op de achtergrond of mooie natuurgeluiden op de achtergrond. Dit zou moeten helpen om jouw gedachtes wat leger te maken waardoor je sneller kunt slapen. Het kan ook zijn dat je totaal niet comfortabel in je bed kunt liggen. Dit kan een oorzaak zijn van jouw matras en mocht dit het geval zijn is het misschien verstandig om deze te vervangen.

Beoordeel dit bericht

[Totaal: 1    Gemiddelde: 8/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *