spierpijn te voorkomen

Iedereen heeft wel eens last van spierpijn en zou dit het liefst willen voorkomen. Spierpijn ontstaat als gevolg van een bepaalde inspanning en kan zeer vervelend zijn en je flink beperken. Wij hebben enkele handige tips verzameld om spierpijn te voorkomen.

Benodigdheden

– Eventueel een trilplaat

Instructies

Warming up


Voordat je aan jouw oefeningen of aan jouw sportactiviteit begint is het enorm aan te raden om te beginnen met een korte warming up van ongeveer 5 of 10 minuten. Hiermee maak je meer kans om spierpijn te voorkomen. Maak hiervoor bijvoorbeeld gebruik van een loopband of van een fiets. Als je een goede warming up doet zorg je ervoor dat jouw spieren voldoende zijn opgewarmd voor ze intensief aan het werk worden gezet. Dit houdt de spieren soepeler en hier kun je spierpijn mee voorkomen.

Rekken

Zorg ervoor dat je na de warming up altijd even jouw spieren rekt. Hier zijn verschillende oefeningen voor te vinden per spiergroep. Tijdens het rekken zorg je ervoor dat jouw spieren “gerekt” worden en dus tijdens het sporten minder strak op spanning zullen staan. Tijdens het rekken maak je ook jouw spieren meteen een beetje leniger wat jou net iets meer bewegingsvrijheid geeft. Wanneer je stijve spieren hebt ben je namelijk erg beperkt in jouw bewegingen. Hiermee kun je veel blessures voorkomen en ook spierpijn voorkom je hiermee. Let er wel op dat je alle spiergroepen goed rekt en dat je geen spiergroep overslaat die je wel zal gebruiken, anders heeft het rekken niet zijn maximale effect. Door te rekken verklein je ook dat je ernstig geblesseerd zult raken wanneer je plotseling een vreemde of onverwachte beweging moet maken want lenige spieren kunnen dit beter opvangen.

Cooling down

Probeer jezelf aan te leren om na het sporten een cooling down van zo’n 5 tot 10 minuten te doen. Tijdens een cooling down breng je langzaam jouw hartslag weer tot een normaal tempo en verminder je langzamerhand de inspanning van de spieren. Zo ontspannen de spieren zich weer beter en zul je minder snel last hebben van spierpijn. Na de cooling down is het ook verstandig om nog een keer extra te rekken. Zo blijven je spieren soepeler en is de kans op spierpijn een stuk minder groot.

Hydrateren

Probeer voldoende water te drinken. Wanneer je jezelf voldoende hydrateerd kan jouw lichaam beter de slechte stoffen wegspoelen en dus ook de slechte stoffen die zorgen voor spierpijn. Iemand die te weinig drinkt zal ook veel sneller last hebben van spierpijn.

Gebruik een trilplaat wanneer mogelijk

Wanneer je beschikking hebt tot een trilplaat of een fitnesszaal waar een trilplaat aanwezig is kan dit ook heel goed helpen om spierpijn te voorkomen. Maak hiervan gebruik vlak voor je gaat sporten en ook nog een keer na het sporten. De trillingen die veroorzaakt worden door de trilplaat zorgen ervoor dat de doorbloeding van de spier wordt verbeterd en je op deze manier helpt om spierpijn te voorkomen.

Let op jouw voeding

Verder zijn er ook nog voldoende voedingsadviezen te vinden die helpen om spierpijn te voorkomen. Deze voedingsadviezen zorgen ervoor dat er voldoende stoffen worden aangemaakt door het lichaam om zichzelf te kunnen wapenen tegen de spierpijn. Mocht je nog toevoegingen hebben aan de bovenstaande tips of zelf nog goede tips weten? Laat het ons dan weten via de reacties onder het artikel.

Beoordeel dit bericht

[Totaal: 17    Gemiddelde: 5.9/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *