te leren

Vind jij het lastig om alle theorie voor een toets of tentamen te onthouden en weet jij niet zo goed hoe je het best kunt leren? Hieronder vind je een aantal tips die je wellicht zullen helpen bij het onthouden van deze stof. Op deze manier kun je veel tijd en zorgen besparen! Let wel op dat dit enkel tips zijn en er dus geen garantie is dat iedere tip zal werken. Het zal per persoon verschillen welke leerwijze het best aan zal slaan.

Benodigdheden

– Theorie om te leren
– Een rustige ruimte
– Een persoon die je kan overhoren
– Geduld
– Voldoende tijd om te leren

Instructies

Geef jezelf voldoende tijd


Zorg er allereerst wel voor dat je voldoende tijd hebt om je voor te bereiden op een toets of tentamen. Begin op tijd en wacht niet te lang met jouw voorbereidingen anders zul je misschien in tijdsnood komen en neem je de leerstof niet goed op en zal het mis gaan!

Zorg voor een rustige omgeving

Wat voor veel mensen helpt bij het leren is om in een rustige ruimte te zitten. Zorg dat je niet afgeleid kan worden door dingen die om je heen gebeuren en zet bijvoorbeeld ook jouw telefoon of ander apparaat waarmee anderen jouw kunnen afleiden uit. Als je in een rustige ruimte zit kun je jezelf veel beter concentreren en zul je de leerstof veel makkelijke opnemen. Wanneer je niet meer afgeleid wordt krijgen jouw hersenen ook meer de gelegenheid alle informatie die je probeert te leren op te slaan. Dit zorgt ervoor dat je minder lang de tijd nodig hebt om een bepaalde leerstof te kunnen leren zodat je deze tijd weer kunt gebruiken voor iets anders! Het is ook verstandig om eventuele vervelende broertjes of zusjes uit de buurt te houden want die kunnen het wel eens grappig vinden om jou te storen tijdens het leren.

Verdeel de leerstof

Of je nou woordjes of hele stukken tekst moet leren maakt in principe niet zo heel veel verschil omdat de werkwijze hetzelfde kan zijn. Het is aan te raden om de leerstof in kleine delen op te splitsen. Als je bijvoorbeeld 100 engelse woorden moet leren deel deze dan op in groepjes van ongeveer 10 woorden per groep en lees deze een aantal keer goed na. Dit zou dus hetzelfde moeten bij stukken tekst.

Overhoor jezelf

Wanneer je denkt alle 10 de woorden te begrijpen leg je alle leerstof weg en vraag je bijvoorbeeld een bekende in de buurt of hij of zij jou zou willen overhoren. Je kunt ook kleine toetsen voor jezelf maken waar je de antwoorden moet invullen. Heb je de eerste 10 woorden foutloos? Dan kun je verder met de volgende 10 woorden en ga je precies hetzelfde te werk alleen wanneer je jezelf gaat overhoren voor deze vragen pak je er de eerste 10 woorden ook weer bij. Heb je alles weer foutloos dan kun je weer verder met de volgen 10 woorden. Is dit niet het geval herhaal je de set waar je de fout in maakt weer opnieuw en probeer je het nog eens.

Beter lezen of luisteren?

Wat voor sommige mensen ook erg veel helpt is om de leerstof zachtjes voor jezelf voor te lezen. Het klinkt misschien raar maar als je iets hoort onthoudt je het vaak beter dan wanneer je iets leest. Je kunt dit zo leuk maken als je zelf wilt natuurlijk. Je kunt dit bijvoorbeeld ook proberen te zingen als je dit leuk vind. Probeer dan de teksten te zingen en er een leuk deuntje van te maken!

Ezelsbruggetjes

Wanneer je kleine ezelsbruggetjes voor jezelf maakt kan dit ook erg veel helpen bij het leren van de stof. Een voorbeeld van een ezelsbruggetje is bijvoorbeeld: ’t Kofschip of ’t Fokschaap. Als je jezelf afvraagt of de onvoltooid verleden tijd van een regelmatig werkwoord stam+te of stam+de krijgt, moet je kijken naar de medeklinker die in het hele werkwoord aan het eind staat voor -en. Als deze letter in ’t Kofschip of ’t Fokschaap staat dan schrijf je het woord stam+te en anders wordt het stam+de. (de V van roven komt niet voor in ’t Kofschip/’t Fokschaap, dus is de onvoltooid verleden tijd roofDE en het voltooid deelwoord geroofD).

Bananen!

Het klinkt misschien raar, maar eet de avond voor jouw toets of tentamen een banaan en lees de volgende dag voor de toets of tentamen de stof nog eens 1 keer goed door. In bananen zit namelijk een stofje die een positieve invloed heeft op jouw hersenen en waardoor deze informatie net iets beter verwerken en jij dus jouw leerstof beter zal onthouden.

Beoordeel dit bericht

[Totaal: 8    Gemiddelde: 7/5]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *