te stoppen met roken

Wil jij stoppen met roken maar lijkt geen enkele manier te werken of weet je niet waar of hoe je moet beginnen? Hieronder staan enkele handige tips om te stoppen met roken. Het is voor ieder persoon verschillend hoe er op een methode wordt gereageerd dus probeer gerust verschillende methodes om te zien welke het best voor jou werkt!

Benodigdheden

– Doorzettingsvermogen
– Echte wil om te stoppen
– Steun van vrienden/familie

Instructies

Wil je wel?


Als eerst moet je jezelf goed afvragen of je ECHT wilt stoppen met roken. Het heeft namelijk geen enkele nut om te proberen om te stoppen met roken als je zelf niet echt 100% achter jouw besluit staat. Je zult dan weer snel terugvallen in jouw oude gewoonte en al jouw moeite zal voor niets zijn geweest. Wees er ook zeker van dat je wilt stoppen omdat JIJ dat wilt en niet omdat een ander dit van jou vraagt. Nogmaals als je zelf niet achter het besluit staat gaat het stoppen sowieso niet werken. Licht ook de mensen om je heen in over jouw plan om te stoppen met roken. Dan kunnen zij hier rekening mee houden en jou net dat duwtje in de goede richting helpen te geven. Wanneer je probeert te stoppen met roken kan namelijk de kleinste verleiding al roet in het eten gooien en zal het fijn zijn als er iemand in de buurt is om jou aan jouw plan te herinneren.

Eerst minderen dan stoppen

Er zijn enorm veel methodes om te stoppen met roken. Het is verstandig om de eerste tijd gewoon een flink stuk te minderen met het roken. Test voor jezelf welke momenten je echt MOET roken van jezelf en welke momenten je meer aan het roken bent uit gewoonte. Schrap dan zoveel mogelijk rookmomenten die uit gewoonte ontstaan en probeer je alleen toe te geven aan de momenten waarop je voor jouw gevoel echt MOET roken. Als je dit een periode goed volhoudt zal de stap naar volledig stoppen een stuk makkelijker zijn omdat je het roken uit gewoonte dan al grotendeels verleerd bent. Een van de lastigste dingen bij het stoppen met roken is het afleren van de gewoonte. Probeer sterk voor jezelf te zijn vooral op bijvoorbeeld feestjes met vrienden of wanneer je lekker in het zonnetje op het terras zit. Als je deze momenten onder controle krijgt ben je heel ver in de goede richting. Probeer ook steun bij vrienden en familie te vinden.

De elektronische sigaret

Wat ook een goede methode zou kunnen zijn is om een elektronische sigaret aan te schaffen. Deze kun je in verschillende tabakssterktes kopen en je kunt dus met deze sigaret langzaam afbouwen hoeveel nicotine je binnenkrijgt. Als je dit op een rustig tempo doet zul je er zelf niet veel van merken en uiteindelijk zal jouw drang naar nicotine verdwijnen. Let wel op dat dit tijd nodig heeft! verwacht dus niet dat als je vandaag hiermee begint je morgen of volgende week al nicotinevrij zal zijn.

Verslaving voor verslaving

Een methode die jou ook zou kunnen helpen bij het stoppen met roken is door er een bezigheid bij te nemen die je gaat vervangen voor het roken. Er zijn mensen die bijvoorbeeld lolly’s gaan eten in plaats van een sigaret op te steken of ze nemen een pepermuntje of kauwgum elke keer als ze behoefte hebben aan een sigaret. Deze manier kan effectief zijn omdat je jouw verslaving gaat vervangen met iets anders. Let hierbij wel op wat je tegenover jouw rookverslaving zet. Lolly’s kunnen bijvoorbeeld niet goed voor jouw tanden zijn en kauwgum kan een laxerend effect hebben als je ze te veel eet. Kies je vervanging dus zorgvuldig uit om andere problemen te voorkomen!

Lees een boek!

Mochten deze tips nog niet werken kun je ook een boek kopen om te stoppen met roken. Er zijn verschillende boeken uitgebracht waarin verhaalsgewijs uitgelegd wordt hoe deze persoon gestopt is met roken. Dit kan nuttig zijn omdat deze methode misschien erg bij jouw situatie past.

Pilletje, pleister of kauwgom?

Je kunt ook altijd nog proberen te stoppen met roken door het gebruik van de verschillende anti-rook producten die op de markt zijn gebracht. Denk hierbij aan kauwgum of nicotine-pleisters. Deze methodes zijn meestal niet zo geslaagd bij de meeste mensen maar wie weet werkt deze methode wel voor jou. Het is toch wel het proberen waard!

Beoordeel dit bericht

[Totaal: 9    Gemiddelde: 5.3/5]

One thought on “te stoppen met roken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *